Framgångstips

Att vara attraktiv på konsultmarknaden handlar inte bara om att ha rätt kompetens eller ett konkurrenskraftigt timpris. Genom att tillhandahålla olika verktyg för hur man ökar sin "affärs- och konsultmässighet",

presenterar sig i ett CV och vid intervju och även under ett uppdrag ute hos kund ökar den enskilde konsultens chans att få ett uppdrag samt att skapa sig ett gott renommé på konsultmarknaden.

Så skriver du ett vägvinnande CV

Med ett välskrivet och relevant CV ökar du dina chanser till att få uppdraget. Det grundläggande är att ditt CV är tydligt och att det på förstasidan framgår att du är en bra kandidat till uppdraget med rätt nyckelord speglat ifrån annonsen. En riktlinje för att få fram din erfarenhet är ett 2-5 sidor långt CV.

Här kan du ladda ner vår CV-mall som vi använder när vi presenterar kandidater. Söker du uppdrag via oss underlättar det om du använder den.

Ladda ner vår svenska CV-mall

Ladda ner vår engelska CV-mall

Intervjutips

Var påläst
Läs på om företaget eller organisationen, det ger ett mer seriöst intryck om du är påläst. Besök deras webbsida. Utnyttja ditt nätverk, det finns kanske någon kollega eller vän som har jobbat i företaget eller kanske till och med i det aktuella projektet eller på den avdelningen. Fråga din kontaktperson på eWork om kunden och uppdraget!

Klä dig rätt
Välj kläder med omsorg, kläderna beskriver en del av din personlighet. Det passar inte med t-shirt, jeans och sneakers på en intervju. Klä dig istället med rena skor och fina byxor eller kjol samt en skjorta eller blus, gärna kavaj. För högre befattningar eller jobb inom finans- och försäkringsbranschen förväntas det ibland att du bär kostym och slips. Glöm inte att du skall trivas i kläderna.

Kom i tid
Det ger ett oprofessionellt intryck att komma för sent. Om du inser att du blir sen, ring och meddela.

Första intrycket
Första intrycket är viktigare än man kan tro. Presentera dig med namn, hälsa med ett fast handslag och titta personen i ögonen.

Dina egenskaper
Dina egenskaper är något som ofta kommer på tal under intervjun. Tänk efter vilka bra egenskaper du har och vilka egenskaper som kan förbättras. Tänk på att mindre bra egenskaper kan uppfattas som bra egenskaper i andra sammanhang. Berätta även vad du gör för att för att hantera dina mindre bra sidor.

Tänk efter vilka egenskaper du har, fråga gärna personer i din närhet.

Svara uttömmande
Berätta gärna när du får en fråga, det ger mer flyt i intervjun och uppskattas av den som intervjuar dig. Svara inte bara Ja eller Nej. Berätta till exempel vad du gjorde på ditt förra uppdrag, berätta på vilket sätt du löste olika problem och varför du uppskattades av dina kollegor. Ge målande beskrivningar.

Varför vill du ha uppdraget?
Varför vill just du ha detta uppdrag och varför är du den perfekte, det är något som de vill veta. Tänk efter varför du passar i denna roll, vilka kunskaper har du, vilka erfarenheter matchar detta uppdrag och vilka av dina egenskaper efterfrågas. Var övertygande i din retorik.

Var saklig
Var saklig och konkret, överdriv inte och var inte skrytsam. Tänk på att du skall kunna stå för det du säger då du börjar ditt uppdrag. Du skall inte heller underskatta dig själv och förringa dina insatser på tidigare uppdrag.

Ställ frågor
Ställ frågor och var intresserad. Det kan vara bra att förbereda olika frågor. Du uppfattas som mer seriös om du ställer relevanta frågor om arbetsuppgifter, projektet och arbetsmetoder.

Kroppsspråk
Ditt kroppsspråk sänder många omedvetna signaler till den person som intervjuar dig. Säger du något samtidigt, som din kropp säger något annat, blir intervjuaren förvirrad. Tänk på ditt kroppsspråk.